Mijn favorieten

Je huis verkopen… terwijl alles anders wordt

In een leegstaand huis aan de Waterloolaan in Groningen ontmoeten we Makelaar en Taxateur Edwin Linker. Tussen de bezichtigingen door. De woning staat leeg en iedereen kan zien dat er het nodige moet gebeuren voordat je hier comfortabel kunt wonen. Als we naar buiten kijken zien we dat de werkzaamheden aan de ringweg in alle hevigheid zijn begonnen. Je huis verkopen... terwijl alles anders wordt. Hoe dan?
 


 

Hoe verkoop je een huis als alles anders wordt…
De potentiële koper van deze vrijstaande woning moet een visie hebben. Door de werkzaamheden heen kunnen kijken. Wellicht zelfs door de zure appel heen willen bijten. Want één ding is zeker… de werkzaamheden aan de ringweg zijn de komende jaren nog niet klaar.


Nu nog zicht op de ringweg... straks een plantsoen

Nu nog zicht op de ringweg... straks een plantsoen.
“Klopt!” zegt Edwin Linker. “Dit is een bijzonder object. Uniek. Groot. En er zitten uitdagingen aan. Als het Zuiderplantsoen uiteindelijk gerealiseerd is dan zit je op een Vondelpark-achtige locatie. Super. Maar dat moet eerst nog even gerealiseerd worden. Op het moment dat je zo’n woning te koop zet heb je te maken met de huidige tijd. Je zet het nú te koop. En wie het koopt moet rekenen op drie á vier jaar ellende in de straat.”

Kijk je naar buiten dan zie je nu een wal met een geluidsscherm vol graffiti. De komende jaren zit je eerste rang bij de werkzaamheden. Pas daarna ontstaat het plantsoen en verdwijnt de weg onder de grond. Dat vereist nogal wat voorstellingsvermogen van de koper. Los nog van de vrij omvangrijke verbouwing waar het pand zelf om vraagt… “Als je dit pand goed op niveau brengt zou het mij niet verbazen als het uiteindelijk een waarde van tegen een miljoen kan opbrengen. Maar je moet reëel zijn. Niemand kan in de toekomst kijken. Ook een taxateur niet.”


Het uitzicht... nu nog de Zuidelijke Ringweg.

Het uitzicht... nu nog de Zuidelijke Ringweg.
 

De waarde op dit moment

De omgevingsontwikkelingen hebben invloed op de waarde van een huis. Maar zover is het nog niet. Hoe moet je daar als verkoper mee omgaan? Linker: “Taxeren is een reële inschatting maken van de markt op het moment waarop je een pand opneemt. Weten dat je eerst een aantal jaren op een bouwput kijkt weegt mee in de waarde op dit moment. Net als het mooie vooruitzicht van het wonen aan een plantsoen. Natuurlijk komen we ook panden tegen waarbij het vooruitzicht niet zo fraai is. Waar het vrije zicht straks juist volgebouwd wordt. Of waar andere plannen liggen die niet zo positief zijn voor de waarde van het pand. Mensen willen alles kunnen uitcijferen, maar dat kan helaas niet. We maken een inschatting. En omdat we elke dag in huizen lopen en vreselijk veel taxeren kunnen wij een goede inschatting maken van de waarde.”

“Als verkopende makelaar zijn we altijd duidelijk over de ontwikkelingen, de plannen én de effecten daarvan. Als er projecten zijn die invloed kunnen hebben op de waarde van een pand dan moet je daar duidelijk over zijn. Wij houden van oprecht zakendoen. We laten verkopers altijd een vragenlijst invullen waarop ze eventuele plannen moeten aangeven. En natuurlijk kijken wij goed rond.”


Rechts de huidige situatie, links de geplande situatie, “Impressie 2030”, bron: aanpakringzuid.nl*

Rechts de huidige situatie, links de geplande situatie, “Impressie 2030”, bron: aanpakringzuid.nl*
 

Blijven zitten waar je zit?

Is het, als je weet dat er een verandering in de omgeving aankomt, niet beter om te blijven zitten waar je zit? Edwin Linker: “Daar kun je eigenlijk geen algemene uitspraken over doen. Het hangt van veel factoren af. In dit geval verkopen we een pand waar nog wel het nodige aan moet gebeuren. Als je wilt blijven zitten dan moet je investeren. Maar als je een goed onderhouden pand zou hebben op deze locatie en je hebt de tijd… ja… dan zou ik toch echt adviseren om de realisatie van het Zuiderplantsoen even af te wachten en pas daarna te gaan verkopen. Blijf er nog even lekker wonen. De kans op een aanzienlijke waardestijging is bij een normaal werkende economie groot.”

“Als er veranderingen in de omgeving van je woning zijn te verwachten dan moet je dat bij verkoop aangeven. Maar gelukkig is het zo dat wat voor de ene koper negatief is, voor de andere juist positief kan zijn. Je kunt een huis maar één keer verkopen en je hebt maar één koper nodig.”
 

Gekke markt

“Op dit moment is er, zeker in de stad Groningen, sprake van een gekke markt. Mensen willen soms een hogere vraagprijs neerleggen en gokken er dan op dat er vanzelf iemand komt die het ervoor geeft. Dat kan natuurlijk. Maar dan moet die koper het ook kunnen financieren. En daar gaat het nog wel eens mis. Want voor de financiering is een taxatie nodig. Als die lager uitvalt dan de vraagprijs zie ik net iets te vaak dat de koop niet doorgaat. Doodzonde. Voor alle partijen. Dacht je dat je een koper had…”


Beëdigd en gecertificeerd

Het kunnen en mogen taxeren van onroerend goed is een vak apart. Edwin is beëdigd en gecertificeerd taxateur. Daarom mag hij ook taxeren voor rechtbanken, voor banken, voor financiers. Niet alle makelaars beschikken over de papieren om dat te mogen doen. Dat betekent dat deze makelaar een breed zicht heeft op wat er te koop staat en wat er wel en niet kan. “We zien de boven en de onderkant van de markt en de bouwkundige mogelijkheden en onmogelijkheden. Dat is van toegevoegde waarde. Verkopen is één. Financieren is twee. Zeker in deze markt. Een makelaar met een glazen bol bestaat niet. En als hij er wel was zou ik hem wantrouwen. Want niemand kan in de toekomst kijken. Maar als het om de waarde van een woning op dit moment gaat, is een makelaar met veel taxaties op de teller echt van toegevoegde waarde.”


De woning aan de Waterloolaan is inmiddels verkocht.

* Meer informatie over de ontwikkeling van het Zuider Plantsoen kun je vinden op de website Aanpakringzuid.nl

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring